20100104

Nyplätääks vähä


Onko kukaan koskaan tuhlannut ajatustakaan siitä, kuinka montaa eri virkkauslajia on olemassa? Me emme, mutta Googlen ennakoiva tekstinäyttö toi esiin haarukkapitsin, mistä sitten saimme ideamme selvittää asian. Koska, tokihan, se on hauska tietää. Sarjassamme fiksuus.

Ihan ensimmäisenä tulee selville, että virkkaus määritellään esimerkiksi työn ulkonäön, materiaalin, työvälineen, alueen ja jopa värien käytön mukaan. Näin siis luulisi jokaiselle olevan jotakin ja tämänhän ovat huomanneet jo ainakin skeittaripoijjat, jotka tykkää pipoista!

On olemassa ruutuvirkkausta, pitsivirkkausta, reunapitsiä, palavirkkausta, kirjovirkkausta, vapaavirkkausta, helmivirkkausta, jo edellä mainittua haarukkavirkkausta, irlantilainen virkkaus, bruggelainen virkkaus ja viimeisenä koukkuaminen.

KOUKKUAMINEN on sitä, että virkkuukoukun sijasta käytetään pitkävartista puikkoa, jonka toisessa päässä on koukku (ja alaa harrastamattomalle herää kysymys onko niissä muuta eroa kuin varren pituus…) ja koukkuamistyön kerros valmistuu kahdessa kerroksessa; ensinnäkin puikolle kerätään kaikki kerroksen silmukat ja sitten palataan takaisinpäin päätellen ne. Maailmalla tämä laji tunnetaan nimillä Tunisian crochet ja Afghan stitch.
BRUGGELAISESSA VIRKKAUSTEKNIIKASSA virkataan ensin pylväitä ja ketjusilmukoista nauhaa, joka yhdistetään virkatuilla silloilla kaareileviksi pitsikuvioiksi.
IRKKUVIRKKAUKSEN, joka tunnetaan myös nimellä guipurevirkkaus, juuret ovat aina 1800-luvun Irlannissa, mutta epäillään että itse virkkaustyyli syntyi jo aikaisemmin. Virkkaustyössä virkkaillaan ensin kukkia sun muita kuvioita, jotka sitten kootaan virkatulle verkolle.

Lisää virkkaustyyleistä löytyy osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Virkkaus ja tuolla on jotain jos haluaa lähteä kokeilemaan rohkeasti http://foorumi.ihanitse.com/viewtopic.php?t=14331

Toivottelemme hauskoja virkkuuhetkiä!

kuva: http://www.bellemodeste.com/kauppa/isot/pitsi-v.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti