20100123

Artturin elämänkerta


Kun nyt eilen tuli ensi-iltaan Sherlock Holmes -elokuva, päätimme julkaista pienen elämänkerran herra kirjailijasta.

Sir Arthur Ignatius Conan Doyle syntyi toukokuussa, 22 päivänä vuonna 1859 Edinburghissa, Skotlannissa. Yhdeksänvuotiaana hänet lähetettiin jesuiittojen alkeiskouluun, sillä hänen vanhempansa olivat hartaita katolilaisia. Vanhemmistaan huolimatta Arthurista ei tullut uskonnollista, hän hylkäsi katolilaisuuden ja rupesi agnostikoksi.

Lääketiedettä Arthur opiskeli 1876-1881 Edinburghin yliopistossa ja opintojensa aikana mies työskenteli Astonin kaupungissa, joka nykyisin on osa Birminghamia. Ennen valmistumistaan Artur työskenteli lääkärinä valaanpyyntialuksella ja myöhemmin elämässään Länsi-Afrikan rannikolla liikennöivässä höyrylaivassa. Kun hän palasi Edinburghiin, hän valmistautui lääkäriksi ja työskenteli sittemmin Plymouthissa, missä asiakkaita oli niukasti ja miehellä oli joutoaikaa kirjoittaa tarinoitaan, joista kuuluisin lienee yksityisetsivä Sherlock Holmes.

Oman praktiikan Arthur perusti Southseaan, Portsmouthiin, mikä ei kuitenkaan menestynyt ja hänelle jäi enemmän aikaa kirjallisuuden parissa puuhailemiselle. Portsmouthissa ollessaan Arthur toimi myös amatöörijalkapallojoukkueen maalivahtina. Tiimin nimi oli Portsmouth Association Football Club.

Avioliiton mies solmi 1885 Louise Hawkinsin kanssa, joka synnytti avioliiton aikana kaksi lasta: Maryn ja Kingsleyn. Vuonna 1890 Arthur matkusti vaimonsa kanssa Wieniin, missä valmistautui silmälääkäriksi. Kuitenkin seuraavana vuonna he muuttivat Lontooseen ja Arthur työskenteli praktiikallaan silmälääkärinä. Mutta kuten aikaisemminkin, asiakaskunta oli taaskin liian vähäinen, eikä praktiikka menestynyt, joten Doyle lopetti lääkärinammattinsa vuonna 1891 ja ryhtyi ammattikirjailijaksi. Hänen ensimmäinen Holmes –tarinakokoelmansa ilmestyi heti seuraavana vuonna.

Mies osallistui Etelä-Afrikan buurisotaan vuosisadan vaiheessa vapaaehtoisen siviilijärjestön kenttäsairaalan lääkärinä ja toimi lisäksi joidenkin lehtien kirjeenvaihtajana. Tuohon mennessä hän oli kirjoittanut useita historiallisia sota-aiheisia romaaneja, mutta koki omakohtaisen sotakertomuksen puutteen kritisoitavana asiana, jonka sitten buurisota korjasi.

Vuonna 1902 Artur aateloitiin.

Kun Arthur palasi Englantiin, hän muutti perheineen Norwoodiin. 1902 ja 1906 mies asettui ehdolle parlamenttiin, aluksi Edinburghissa ja sitten Border Burghissa. Vaikkakin Arthur sai kelvollisen äänimäärän, ei häntä valittu, mutta sen sijaa hänestä tuli yksi ensimmäisistä Ison-Britannian Hiihtoseuran kunniajäsenistä.

Vuonna 1906 Louise kuoli tuberkuloosiin. Kauaa Arthur ei häntä joutanut suremaan, sillä jo heti seuraavana vuonna hän nai Jean Leckien, jonka oli tavannut ensimmäisen kerran vuonna 1897 ja rakastunut tähän. Silti Arthur oli pysynyt uskollisena entiselle vaimolleen. Jean synnytti kolme lasta: Jeanin, Denisin, Adrianin.

Ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneen poikansa kuoleman masentamana Arthur alkoi harrastaa spiritismiä ja kirjoitti aiheesta professori Challenger –romaanin The Land of Mist.

1930 Arthur kuoli sydänkohtaukseen kotonaan Winleshamissa, Sussexissa. Aluksi mies haudattiin hänen kotinsa puutarhaan, mutta myöhemmin hänen maalliset jäännöksensä siirrettiin Minsteadin kylän hautausmaalle, Hampshireen. Ennen kuolemaansa Arthur Conan Doyle lupasi suuren palkinnon sille, joka ottaa yhteyttä häneen hänen kuolemansa jälkeen.

kuva: http://www.martinfrost.ws/htmlfiles/gazette/conan_doyle.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti