20100121

Grr....


Fenris, tai myös Fenririnä tunnettu valtaisa susi on osa skandinaavista mytologiaa ja kuuluu myös eurooppalaisista taruolennoista hurjimpiin. Pörröparka aiheutti paljon surua ja tuhoa jumalten keskuudessa. Se oli yksi Lokin ja Angrboðan kolmesta hirviömäisestä lapsesta ja jumalat erottivat Fenririn isästään jo pentuna. Tyr taas oli susien ystävä, ja aluksi salli Fenririn liikkua vapaana. Erään lähteen mukaan Fenris oli Tyrin lemmikki, ja vain hän uskalsi ruokkia hirmuista karvakasaa.

Lopulta Fenrir kasvoi niin suureksi, että jumalat alkoivat pelätä sitä, mikä ehkä johtui siitä, että koska pikkueläimet eivät riittäneet pitämään Fenririä kylläiseksi, alkoi hirviö vainota myös ihmisiä. Niinpä, eräänä kauniina päivänä, jumalat yrittivät kahlita Fenriksen, mutta se rikkoi jatkuvasti jumalten kahleet. Jumalista ainoana Tyr, joka oli Fenriksen löytänyt leikkimästä Jörmungandrin kanssa, uskalsi lähestyä sitä. Kääpiöt olivat valmistaneet silkinkevyet ja ohuet kahleet, jotka olivat valmistettu kissan askelten äänistä, naisen parrasta, karjun jänteistä, vuoren juurista, linnun syljestä ja kalan hengityksestä, ja joilla se aiottiin sitoa. Fenris lupasi suostua tähän vain, mikäli Tyr pitäisi kättään hänen suussaan. Kun kääpiöt sitoivat suden Glepnir-kahleella, Fenris puraisi Tyrin käden irti. Kahlittuaan hukkarukan jumalat jättivät sen kuolemaan nälkään. He tiesivät Fenriksen olevan mukana jumalten tuhossa, mutta eivät halunneet muuttaa kohtaloa.

Ragnarökin tapahtumien edetessä Fenrir pääsee vapaaksi kahleistaan ja on mukana Lokin hirviömäisessä armeijassa tuhoamassa maailmaa. Susi muun muassa nielee auringon ja puraisee kuuta, ja lopulta tappaa itse Odinin, jumalten johtajan. Kostoksi tuosta Odinin poika Vidar repii Fenririn kappaleiksi. Ja vielä mietitään mistä väkivalta on saanut alkunsa!

kuva: http://fenris.ru/pages/fenrir_legend.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti