20091211

Peas in a pot

Kertoen suomalaisista perinneruuista, hernekeitto ei tarvitse esittelyä. Se on pohjoiseurooppalainen ruokalaji, joka valmistetaan kuivatuista herneistä ja savustetusta sianlihasta. Kasvissyöjillekin on olemassa nykyaikana purkkihernekeittoa lihattomana.

Hernekeitolla on eronsa eri puolilla suomea, esimerkiksi Suomen länsiosissa hernekeitto on hyvin sakeaa kun taas karjalaisessa hernerokassa on myös lientä, herneet ovat kokonaisia, eikä sianliha yleensä ole savustettua.



Hernekeittoa muissa maissa: Ruotsissa sitä tehdään keltaisista herneistä ja sen kanssa tarjoillaan lämmintä punssia, Alankomaissa voi sianlihan tilalta olla makkaraa, Englannissa hernekeittoa muistuttava easy-peasy-pudding haudutetaan vesihauteessa ja muistuttaa rakenteeltaan enemmän lanttulaatikkoa kuin suomalaista hernekeittoa. Venäjällä hernekeittoon saatetaan lisätä perunaa ja siinä on melko runsaasti lientä, Norjassa sakeata hernerokkaa käytetään kylmänä ruuanlisäkkeenä vihreiden vihannesten tapaan ja Australiassa englantilaistyyppiseen hernekeittoon laitetaan australialainen lihapiirakka kellumaan ja se tunnetaankin nimellä ”Pie Floater”.



kuvat: http://www.lumumbaseura.com/hernekeitto.jpg

http://www.kivikylan.fi/images/hernekeitto.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti