
Kaikkihan me pidämme kakuista, ne maistuvat hyviltä ja ne assosioidaan kivoihin asioihin, kuten valmistujaisiin ja syntymäpäiviin. Harvoin tulee kuitenkin mietittyä että mitenköhän ne kakut on oikein keksitty. No, me teimme sen teidän puolesta ja tässä pientä faktantynkää kakkujen historiasta!
Alkujaan englannin kielen sana cake (ja myöhemmin myös meidän sana kakku) tulee viikinkien aikaisesta Norjasta ja heidän sanastaan ”kaka”.
Ensimmäiset kakkua muistuttavat leivokset tehtiin neoliittisellä kaudella (n. 9500 eaa.). Kuitenkin vasta 1600-luvulla Euroopassa alettiin tehdä meidän kakkujamme muistuttavia namipaloja. Seuraavalla vuosisadalla käytettiin jo leivinjauhetta ja hiiva oli noussut munia suositummaksi kohotusaineeksi. Tällöin kakkujen kuorrutusta alettiin myös harrastaa. Se tehtiin hienostasokerista ja valkuaisista. Joskus joukkoon lisättiin jopa sen aikaisia makeutusaineita. Ranskalaista Antonin Carêmea pidetään moderneiden kakkujen isänä.
Syntymäpäiväkakkua syömme joidenkin tutkijoiden mukaan siitä syystä, että aikoinaan muinaiset kreikkalaiset veivät Artemiksen temppelille erilaisia kakun kaltaisia leivoksia. Toiset tutkijat taas ovat sitä mieltä, että perinteemme juontaa keskiajan Saksaan, jossa makeutettua leipää tehtiin Jeesus lapsen muotoon juhlistaaksen tämän syntymäpäivää. Myöhemmin sitä alettiin myös syömään lasten syntymäpäivillä.
Nam..
kuva: http://blog.pinkcakebox.com/images/cake567.jpg
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti