
Nyt kun kaikkialla on jo jouluhärdellystä, niin ei olla Pekkaa pahempia! Elikkäs rupattelemme tänään Joulusta, tuosta, ah, ilon ja valon juhlasta, joka on niin monella sydäntä lähellä oleva juhla. Ja koska olemme silti edelleen marraskuussa, emme rupattele vielä varsinaisesta joulusta, vaan enemmänkin ajattelimme rupatella ajankohtaisemmasta asiasta – pikkujouluista.
Pikkujoulut ovat vapaamuotoinen, yleensä jouluaiheinen juhla, jonka järjestävät tyypillisesti erilaiset yhteisöt, yritykset, yhdistykset ja organisaatiot. Miten pikkujoulut sitten eroavat normaalista joulusta? Pikkujoulut ovat paljon, paljon vapaamuotoisempi tilaisuus, missä on huomattavasti suurempi osa viinalla ja hauskanpidolla kavereiden kesken. Sen lisäksi en ole ollut mukana yksissäkään pikkujouluissa, missä olisi yhtä harras tunnelma kuin oikeana jouluna.
Historia osoittaa taas mielenkiintoisia perinnejuuria jopa pikkujoulujen suhteen. Aikaisemmassa postauksessamme kerroimme teille adventista, tämä siis tuntuu luonnolliselta jatkolta siihen. Adventtia kutsuttiin toisinaan pikkujouluiksi. Kuitenkin varsinaisten pikkujoulujen vietto alkoi vakiintua Helsingissä ensimmäisen maailmansodan jälkeen ja lähtökohtana toimi koulujen kuusijuhlat. Adventin aikaan vietetyistä ylioppilaskuntien syyskauden viimeisistä iltamista vähitellen muotoutui nykyinen pikkujoulu. Ennen toista maailmansotaa käytettiin myös termiä puurojuhla.
Kotien pikkujoulu taas juontunee tavasta, jonka mukaan Tuomaan päivänä (21.12) saa alkaa maistella itse pantua olutta. Ruotsissa Tuomaan päivän iltaa kutsuttiin pikkujouluiksi. Ajan saatossa perinne kuitenkin muotoutui Lucia-juhlaksi, joka edelleen muistuttaa suomalaista pikkujoulua.
Muutama resepti pikkujoulujuomia varten, kopioitu sivustolta http://www.maku.fi/reseptit/?f=Sesonki%3A%3ATalvi%3A%3APikkujoulu&d=Sesonki toivomme teille mitä parasta joulua. Tai pikkujoulua tässä yhteydessä.
PUNAINEN PORTVIINIGLÖGI (kyllä, siinä on alkomaholia)
aktiivinen valmistusaika: 10 minuuttia
1 plo punaviiniä
2 dl punaista portviiniä
muutama kanelitanko
muutama tähtianis
Kuumenna viini ja portviini sekä mausteet. Älä keitä. Siivilöi mausteet pois. Kaada glögi laseihin, joihin olet tipauttanut rusinoita ja manteleita.
VAALEA MANDARIINIGLÖGI (alkomahoolia tässäkin)
aktiivinen valmistusaika: 10 minuuttia
1 plo valkoviiniä
1 dl mandariinilikööriä
2 rkl hunajaa
kanelitanko
muutama neilikka
Kuumenna viini ja likööri sekä mausteet. Älä keitä. Siivilöi mausteet pois. Kaada glögi laseihin, joihin olet pannut keltaisia rusinoita ja cashewpähkinöitä. Halutessasi voit koristella lasit vielä hyvin pestyistä mandariineista kuorituilla spiraaleilla.
Viettäkäähän hauskat pikkujoulut, olkaa varovaisia, älkääkä ajako alkoholin alaisena!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti